Wegańskie paluszki a ‚la rybne przedstawia Beatka S., która prowadzi kuchnię wegetariańską od ponad 20 lat.

Składniki:

1 l wody (lub bulionu warzywnego)

ok. 2oo g kaszki kukurydzianej

1 cebula

2 łyżki oleju

1 łyżeczkaprzyprawy do ryb

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

sól ziołowa i pierz do smaku

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na oleju.

Zagotować wodę, dodać podduszoną cebulę  i przyprawy i stale mieszając dodawać stopniowo kaszkę kukurydzianą.

Gotować przez około 5 minut ciągle mieszając.

Ugotowaną kaszkę przełożyć do prostokątnego naczynia na ok. 3-centymetrową wysokość i zostawić do zastygnięcia.

Po wystygnięciu pokroić w prostokątne paluszki. Panierować i smażyć. Z przepisu wychodzi ok. 30 paluszków.

 

Panierka:

Zamiast jajka używamy wodę wymieszaną z mąką i z przyprawami.

Panierujemy w mieszance z bułki tartej,  zmielonego siemnienia lnianego i płatków drożdżowych.

 

Add to Favourites