Ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu choroby nadciśnieniowej jest właściwe odżywianie. Odżywianie, które zapobiega powstawaniu procesów miażdżycowych i zdecydowanie ogranicza spożycie soli. Wielu specjalistów uważa, że spożycie soli powinno być ograniczone do jednej łyżeczki dziennie (ok. 5g), a u osób z nadciśnieniem 1-4g dziennie.

Pasta z drożdży zapewne wesprze nasze próby zapobiegania miażdżycy i będzie też efektowna na przyjęciach.

Składniki:

1/3 kostki świeżych drożdży piekarskich

1/3 – 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

woda lub bulion warzywany

przyprawy: olej, sól, przyprawa warzywna, pieprz ziołowy

awokado  (opcjonalnie)

 

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę,  marchewkę ścieramy na tarce i smażymy ok. 4 min, dodajemy drożdże*, płatki owsiane oraz tyle wody, aby po ugotowaniu płatków uzyskać dość gęstą masę. Smażymy mieszając następne 10 min.  Możemy przed  podaniem pasty na chleb dodać awokado i wymieszać, albo pokroić plasterki awokado na chleb lub bułkę a następnie nałożyć pastę.

*Drożdże – żeby „zabić” drożdże najlepiej zalać je wrzątkiem na 5 min. a później smażyć(zgodnie z powyższym przepisem)

Add to Favourites