Przepisy z pestek dyni nie zawsze się udają, bo mimo tego, że data przydatności do spożycia jest niby w porządku są one stare i gorzkie. No i po przepisie… Dlatego najlepiej kupować je na wagę, małą ilość, spróbować kilka i jeśli są dobre, kupić więcej i przechowywać w lodówce.

Składniki:

1 szklanka pestek z dyni

3 ząbki czosnku

1 szklanka ugotowanej soczewicy

1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka wędzonej papryki

sól do smaku

Wykonanie:

1. Pestki z dyni delikatnie podprażamy na suchej patelni i mielimy na proszek.

2. Soczewicę rozgniatamy widelcem (jak jest jeszcze gorąca) lub miksujemy blenderem.

3. Czosnek siekamy bardzo drobno,  delikatnie podsmażamy (do momentu aż poczujemy zapach czosnku w powietrzu, uważajcie żeby nie przypalić), nie dłużej niż jedną minutę. Na koniec smażenia czosnku dodajemy przyprawy.

4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

Serwujemy jak każdą inną pastę lub tak, jak ja na zdjęciu powyżej. Obtoczyłam w pestkach dyni i suszonych płatkach papryki.

Można też, tak po prostu jak na zdjęciu  poniżej lub zrobić z pasty kotlety.

 

Add to Favourites