Pasztecik ze słonecznika
Składniki
- podprażony na suchej patelni słonecznik - 2 szklanki
- czosnek - 2 ząbki
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- papryka cayenne - 1/2 łyżeczki
- przyprawa do grilla - ziołowa - 1 łyżeczka
- kurkuma (tumeric) - 3/4 łyżeczki
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 2 łyżki
- agar - 2 łyżki
- woda - 3 szklanki
- sól do smaku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Instrukcje
- Agar rozpuszczamy w wodzie i gotujemy ciągle mieszając przez około 5 minut.
- Słonecznik i resztę składników wsypujemy do blendera. Zalewamy roztworem gorącego jeszcze agaru i miksujemy na gładką masę.
- Wylewamy do naczynia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Pasztet ze słonecznika? Pierwsze słyszę… i od razu mnie zaciekawił 🙂 Spróbuję w domu przyrządzić. Skoro ze słonecznika to na pewno ma dużo walorów odżywczych. Idealny na jesienną kolację.
Zrobiłam i wyszedł bardzo smaczny. Każdy z domowników zaskoczony był, że jest ze słonecznika :). Zrobiłam na ostro, z chili ?, pyszny! Włączam przepis do ulubionych.
Super pomysł. Robiłam juz kilka razy, troche kombinowałam z dodatkami, ale zawsze niezawodnie wychodzi super w smaku i konsystencji. Wielkie dzięki 🙂
genialny przepis! akurat miałam w domu większe zapasy słonecznika bo robiłam duże zamówienie na ekopiramidzie i od razu jak przeczytałam pognałam do kuchni, pasztecik jest świetny i podałam go ostatnio też gościom na imprezie- wszyscy wypytywali o przepis więc odsyłałam do Twojego bloga 🙂
Właśnie takich przepisów poszukuję. Nie jestem zwolenniczką jedzenia mięsa i nie przepadam za nim. A pasztet ze słonecznika, czemu nie…