Nadzienie z soczewicy zielonej łudząco przypomina mięsne. Paszteciki podajemy z barszczykiem czerwonym  zrobionym na bazie soku z kiszonych buraków. Taki zestaw, to po prostu zdrowy rarytas.

 Składniki:

Nadzienie:

1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej

1 cebula

20 dkg pieczarek lub innych grzybów

2 ząbki czosnku

2 ugotowane ziemniaki

sól, przyprawa warzywana, sproszkowana cebula, pieprz ziołowy

Cebulę, czosnek i pieczarki smażymy na oleju, na koniec dodajemy sól i przyprawy. Po usmażeniu miksujemy wraz z ugotowną soczewicą i ziemniakami w robocie kuchenym, dodając ok. 1/2 -3/4 szklanki bułki tartej.

 

Ciasto drożdżowe – kruche

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 szklanka mąki pszennej białej

1/3 szklanki tofu

3 łyżki nasion konopii ( hemp seeds-opcjonalnie)

2 łyżki drożdży suchych

1 szklanka mleka  migdałowgo lub sojowego

1/2 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkalnki  ciepłego mleka. Tofu miksujemy w w blenderze z 1/2 szklanki mleka i oliwą . Mieszamy suche składnki i potem dodajemy wszyskie mokre. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i kroimy na szerokie pasy. Nakładamy nadzienie, zwijamy rulon, kroimy i smarujemy sokiem pomarańczowym aby uzyskać złoty kolor przy pieczeniu.

 

 

 

 

 

 

Pieczemy w tempraturze 180C do uzyskania zlotego kloru ok. 15 – 20 min.

Foto: M.Bojko

Add to Favourites