Soczewica czerwona jest to pozbawiona łuski soczewica brązowa, najbardziej lekkostrawna z wszystkich roślin strączkowych, niskokaloryczna i smaczna! Łatwa w przygotowaniu i w przeciwieństwie do innych fasolowych nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem.

Soczewica jest dobrym źródłem: białka,  błonnika, kwasu foliowego (zalecany szczególnie dla kobiet w ciąży i noworodków) zawiera też żelazo, magnez i wiele innch składników. Warto pamiętać o tym że żelazo lepiej się wchłania kiedy jest w towarzystwie wit. C. Czyli pasztet podany na chlebie z pełnego przemiału z pomidorem nie tylko da nam tzw. pełnowartościowe białko ale także pozwoli lepiej wykorzystać zawarte w soczewicy żelazo. Zapraszam do wypróbowania, prostego i smacznego przepisu na pasztet.

 
Składniki: 

1 szklanka zmielonej soczewicy czerwonej

1 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody

1 1/4 szklanki soku pomidorowego

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżeczka soli

1/3  łyżeczki bazylii

1/3 łyżeczki oregano

2 ząbki czosnku przeciśniętgo przez praskę lub 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

  SOCZEWICA CZERWONA

  1. Zmieloną soczewicę (soczewicę mielimy w młynku do kawy albo w malakserze) wkładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem warzywnym i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez 10 min, dodajemy sok pomidorowy i resztę składników, i gotujemy przez następne 10 min. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać wody.
  3. Gorącą soczewicę wkładamy do pojemika, powierzchnię wygładzamy i pokrywamy cienką warstwą oleju, aby zapobiec wyschnięciu oraz powstaniu grubej „skóry” albo przykrywamy folią. Pasztet gotowy jest do spożycia po wystygnięciu.

Foto M.Bojko

 

Add to Favourites