W ok. 110g tofu znajduje się aż 35 % dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na żelazo. Dobra wiadomość dla osób walczących z nadwagą, tofu jest niskokaloryczne. Na ok. 1/2 szklanki tofu przypada tylko 94 kcal natomiast taka sama ilość wołowiny zawiera 331 kacal, a ser żółty 320kcal. Tofu oraz chleb razowy to połączenie tworzy pełnowartościowe białko.

Składniki:

1 kostka tofu ok. 400g

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki płatków drożdżowych

3 łyżki zmielonego siemienia lnianego

1 łyżka mąki sojowej (opcjonalnie)

2 kromki razowego chleba

½ szkalanki mleka sojowego lub mniej

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, zioła włoskie

Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Chleb moczymy w mleku sojowym. Następnie wszystkie składniki dajemy do malaksera czy robota kuchennego i dobrze miksujemy. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku ok 50 min w temp. 375F(200C). Podawać na kanapki z pomidorkiem lub z ogórkiem kiszonym.

Z tego przepisu na pasztet można też zrobić kotlety.

Add to Favourites