Ten pasztet robię dla mojej rodziny i na szkoły zdrowego gotowania już od 20 lat. Zielona soczewica jest smaczna i nie trzeba jej dużo doprawiać. Podając taki pasztet na razowym chlebie uzyskujemy pełny zestaw aminokwsów, czyli tzw. białko pełnowartościowe, tak niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu.

Składniki:

¾ szklanki zmielonej suchej soczewicy zielonej

1 średniej wielkości cebula

1 ząbek  czosnku

2 ¼ szklanki wody lub wywaru z warzyw

Sól, pieprz ziolowy, mieszanka ziół włoskich

 

  1. Cebulę i czosnek kroimy na drobna kostkę i smażymy dodając pod  koniec smażenia przyprawy.
  2. Zmieloną (np. w młynku do kawy) suchą soczewicę dajemy do garnka, wlewamy wodę albo wywar z warzyw oraz sól. Dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki (najlepiej do mieszania nadaje się trzepaczka). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min często mieszając. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest zbyt gęsta  dodajemy wodę.
  3. Dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem i gotujemy jeszcze 5 min. (cebulę przed dodaniem można zmiksowiać w blenderze).
  4. Gorącą soczewicę przelewamy do pojemnika i pokrywając powierzchnię cienką warstwą oliwy, albo przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Po zastygnięciu w wystudzeniu paszted można wyjąć z pojemnika i kroić w plastry.

Można trochę „poszaleć” i zrobić dwa pasztety na raz.

Foto M.Bojko

 

SOCZEWICA ZIELONA

Add to Favourites