Polskie pesto ze szczypiorku w wersji ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Nazwałam je „polskie”, gdyż w polskiej kuchni szczypiorek jest zawsze zwiastunem wiosny. Poza tym, tańszego pesto nie da się chyba zrobić. Możecie je użyć na kanapki, do makaronu, do zupy i jako sos sałatkowy.

Szczypiorkowe pesto ze słonecznikiem

1 pęczek szypioru – posiekać i podsmażyć na oleju

2 łyżeczki chrzanu

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki płatków drożdżowych

1/2 szklanki zmielonego podprażonego  na suchej patelni słonecznika

5 łyżek oleju

ok. 1/2 łyżeczki soli

# kilka liści bazylii  (absolutnie opcjonalnie)

# wody dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany

 

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Możemy używać pesto jako pastę do chleba, sos do makaronu, do zupy, sos do sałatek.

Przepis na szczypiorowe pesto z makaronem tutaj

 

Szczypiorkowe pesto z orzechami włoskimi (porcja do makaronu)

3 pęczki szczypiorku 

1 szklanka orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni

2-3 ząbki czosnku

kilka  listków bazylii

olej z oliwek (opcjonalnie) lub mleko roślinne 

sok z cytryny do smaku 

sól, pieprz, przyprawa warzywna tutaj do smaku

3 łyżki płatków drożdżowych dietetycznych

 

Szczypiorek  pokroić i  podsmażyć na patelni.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy.

Add to Favourites