Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych  z nas, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy ” pieczarkowe zapiekanki”.

Grzyby są dobrym źrodłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3,  B5)

Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jak by były zrobione z żołtym serem.

Składniki: 

dowlona ilość pieczarek (ok. 10 sztuk)

Farsz:

Garść liści szpinaku – posiekać

1/2 średniej wielkości papryki czerwonej

1/2 średniej wielkości papryki zielonej

1 cebula lub pęczek szczypiorku

1 szklanka orzechów nerkowców (cashew)

woda

płatki drożdżowe

sól, pieprz ziołowy, paryka cayenne, 1 ząbek czosnku, przyprawa warzywna

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Orzechy miksujemy w blenderze z płatkami drożdżowymi, wodą, sokiem z cytryny, solą, przyprawą warzywną i czosnkiem na kremową masę. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy do smaku i nakładamy do pieczarek.

Pieczarki obieramy ze skórek, solimy, układamy na posmarowanej oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min w temp. 180C (360F).  Na zdjęciu po prawej stronie pieczarki przed włożeniem do piekarnika.

Foto: M. Bojko

Add to Favourites