„Bez względu na to jak bardzo szalone są Wasza poranki zawsze starajcie się znaleźć chwilę na pożywne śniadanie… Pierwszy posiłek powinien być lekki i odżywczy, żeby po nocnej przerwie żołądek mógł właściwie rozpocząć pracę. Wasze komórki są głodne i szybko chłoną składniki odżywcze.”

Na dobry początek dnia proponuję owsiankę pieczoną z brzoskwiniami. Można ją podawać na ciepło i na zimno jest więc idealna na śniadanie zabierane do pracy lub szkoły.

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych górskich

o,5 szklanki nerkowców (cashew)

1 szklanka mleka roślinnego

1/2-2/3 szklanki wody

1 puszka brzoskwiń (można użyć świeże lub mrożone) lub inne sezonowe owoce takie jak truskawki, jabłka, śliwki, maliny, jagody,

3-4 łyżki brązowego cukru, miodu, 1/4  szklanki syropu klonowego (wersja mało słodka) lub 2 dojrzałe zmiksowane bannany

1/3 łyżeczki kardamonu

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyzeczki wanili

1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub 1 łyżka zmielonego siemnienia lnianego

1/3 szklanki suszonej żurawiny (można użyć rodzynki, suszone wiśnie, pokrojone daktyle, itp.)

 

Wykonanie:

Mleko, nerkowce i cukier (lub inny środek słodzący) oraz  wodę miksujemy na jednolitą masę

Po zmiksowaniu dodajemy kardamon oraz wanilię i miksujemy ponownie

Mieszamy z płatkami owsianymi i resztą składników

Brzoskwinie kroimy na kostkę, część wykładamy na spód blaszki, przykrywamy wymieszanymi płatkami (patrz zdjęcie poniżej) i posypujemy resztą pokrojonych brzoskwiń.

Pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w temp. 180C ( 350F).

Jest bardzo smaczna tuż po upieczniu i po wystygnięciu. Możemy podawać z pokrojonymi owocami i syropem klonowym. Można upiec wieczorem i rano zapakować na śniadanie do pracy.

 

Add to Favourites