Tak, tak, pizza może być zdrowa! Do ciasta dodałam fasolę, a „ser” zrobiony jest z kaszy jaglanej i awokado. Taką pizzę można jeść  CODZIENNIE!

Wykonanie:

„Ser” z kaszy jaglanej i awokado

 

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3 łyżki ugotowanej cieciorki

1 dojrzałe awokado

1 ząbek czosnku

ok. 1/2 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju z oliwek

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka agaru (wegetariańska żelatyna)

ok. 1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka musztardy

sól do smaku

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze a gładką masę. Wody dodajmy tyle, aby nasz ser był lekko lejący.

 

Ciasto do pizzy

2/3 szklanki ugotowanej czarnej fasolki albo z puszki

1/3 szklanki wody

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 szklanka mąki pszennej białej

ok 1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

2 łyżki suchych drożdży

 

Wykonanie:

W blenderze miksujemy fasolę z 1/3 szklanki wody i olejem. Wylewamy do miski i  dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy suche składniki do ciasta które mieszamy razem. Po wyrośnięciu dodajemy suche składniki, mieszamy dodając powoli wodę (uważajcie, nie za dużo). Ciasto dokładnie wygniatamy (niektórzy mówią, że 15 razy 🙂

Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu przemieszać jeszcze raz i ułożyć na blaszce.

Polać sosem pomidorowym – użyłam sos marinera.

Dodajemy ulubione warzywa – użyłam pomidory, cebulę, oliwki kalamata (koniecznie) i brokuły (mi nie smakowały)

Na koniec polewamy serem.

Pieczemy w piekarniku w temp.220 C (390 F) ok. 15- 20 minut.

 

 

 

 

Add to Favourites