Pizza  danie popularne i lubiane teraz w wersji wegańskiej, z serkiem „Mozzorella”.

Składniki:

Ciasto

1, 5 szklanki mąki pszennej razowej

0,5 szklanki mąki pszennej

5 łyżek oleju

½ łyżeczki soli

ok. ¾ szklanki wody

1 łyżka  drożdzy suchych

Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiawmy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu „ugniatamy” i wykładamy na blaszkę.

Na ciasto układamy warstawmi sos do pizzy, ser ala mozorella, cebulę, pieczarki, pomidory i oliwki. Solimy delikatnie warzywa. Oczywiście warzywa można użyć takie jakie lubimy. takie. Pieczemy w temperaturze 200C, przez ok 20 min.

Ser  „mozzarella”

¾ szklanki nerkowców (najlepiej namoczonych)

½ szklanki ugotowanej na gęsto kaszy jaglanej jeszcze gorącą

1 ząbek czosnku

2 łyżki płatków drożdżowych

2łyżki soku z cytryny

1łyżeczka agaru

Sól, sproszkowana cebula, kurkuma(tumeric), przyprawa warzywna

Woda – dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję gęstego kremu

Wszystkie składniki na ser należy dobrze zmiksować, blenderze lub malakserze.

Sos do pizzy możemy zrobić sami albo kupić. Kupujmy jednak w szklanym opakowaniu.

 

Add to Favourites