Ulubione placuszki mojej córci, sama wszukała ten przepis i zrobiła. Wyszły wyśmienicie! Od tego czasu jest w jej stałym repertuarze i chętnie go robi, gdy ma ochotę na trochę słodkości.

Mięciutkie  i bardzo pożywne placuszki są doskonałe na śniadnie, kolację lub deser, a nawet zamiast kanpki do szkoły lub pracy. Nie martwcie się, tofu abosolutnie nie czuć.

Składniki:

1 kostka tofu (350g)

2 szklanki mąki owsianej

1 szklanka mąki orkiszowej  typ 2000 (spelt flour) lub razowej (whole wheat flour)

2 1/2 szklanki mleka sojowego  (soya milk) lub migdałowego (almond milk)

3/4 szklanki mrożonych lub świeżych jagód

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)

1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy razem w misce.

W blenderze miksujemy tofu, mleko i miód.

Po zmiksowaniu dodajemy do suchych składników.

Wszystko delikatnie mieszamy i dodajemy  na koniec jagody.

Smażymy na patelni.

Podajemy ze słodką owocową polewą, syropem klonowym albo syropem z agawy. Są również wyśmienite z jogurtem sojowym.

 Przepis pochodzi z „The Optimal Diet” H. Diehl

Add to Favourites