Przyprawę warzywną najlepiej zrobić samemu, w domu. Jest to naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu alternatywa Vegety, kostek bulionowych i tym podobnych produktów. Bez konserwantów, tłuszczów typu trans i ukrytych składników, których producenci nie muszą ujawniać na etykiecie, gdy ich zawartość nie przekracza określonego progu.

Składniki:

3/4 szklanki płatków drożdżowych (można kupić tutaj)

3/4 szklanki suszonych warzyw (użyłam warzywa suszone z firmy „Kucharek” ale możemy użyć własne)

1/4 szklanki soli (użyłam sól himalajską, ale możemy użyć każdą inną, najlepiej zmieloną na drobno sól kamienną)

1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

1 łyżeczka suszonej pietruszki

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej

1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią

2 łyżki zmielonych na proszek suszonych grzybów

1/2 łyżeczki pieprzu cayanne (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na proszek. Wychodzi ok. 1 szklanki. Możemy dodawać do sosów, sałatek, kotletów, zup, pasztetów, kanapek, itd.

Add to Favourites