Czasem, jak każdy mam ochotę na coś słodkiego. W poszukiwaniu zdrowych łakoci przeglądałam kiedyś blogi kulinarne i na jednym z nich znalazłam przepis na wegańskie ptasie mleczko. Ten przepis zainspirował mnie do zabawy ze znalezieniem własnej wersji tego smakołyku. Przepis jest szybki i bardzo prosty. A przede wszystkim smaczny i zdrowy. Mleczko kokosowe, które jest głównym składnikiem w tym przepisie, jest niezwykle bogate w aminokwasy, zawiera spore ilości wapnia, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Jest też dobrym źródłem tłuszczu i białka. Mleczko kokosowe ma korzystne działanie na naszą skórę, włosy i paznokcie. Migdały to źródło wapnia – budulca naszych kości i zębów, oraz magnezu. Orzeszki ziemne, choć kaloryczne, zawierają mnóstwo kwasu oleinowego, który pomaga w obniżeniu złego cholesterolu i wpływa dobrze na nasze naczynia krwionośne. A karob jest bogatym źródłem białka, witamin, w tym witaminy E, a także, magnezu, żelaza i innych. Karob jest zdrowym odpowiednikiem kakao – jest naturalnie słodki i nie zawiera kofeiny oraz substancji  uzależniających, które zawarte są w kakao.

 

Składniki:

Przygotowanie „mleczka”

3 puszki tajskiego mleka kokosowego (najlepiej firmy Kier – przy użyciu chudego mleka dodajemy po 2 łyżki na puszkę oleju kokosowego)

4-5 łyżek soku z cytryny

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka wanilii

3  łyżki agaru (wegańska żelatyna)

 

Składniki do przygotowania polewy:

 

Opcja 1:

½ szklanki masła z orzeszków ziemnych

½ szklanki masła z migdałów

2 szklanki chipsów karbowych

 

Opcja 2:

¾ szklanki syropu klonowego lub miodu

¾ szklanki karobu

1/3 szklanki oleju kokosowego

Szczypta soli

 

W celu przygotowania „mleczka” wszystkie składniki mieszamy w garnku i gotujemy do czasu aż agar rozpuści się kompletnie. Wylewamy na lekko natłuszczoną blachę o wymiarach 28 cm x 33 cm.

Czekamy, aby masa zastygła i stwardniała.

Kiedy to się stanie, kroimy „mleczko” na dowolnej wielkości kosteczki. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Najszybszy sposób to włożenie masła orzechowego i migdałowego do szklanej miski i zasypanie ich chipsami karbowymi, a następnie włożenie do mikrofalówki na około 1 minutę. Po tym czasie wyjmujemy miskę z mikrofalówki i mieszamy masę tak długo, by osiągnąć pożądaną konsystencję (jeśli trzeba można podgrzać masę jeszcze raz w mikrofalówce, ale nie dłużej niż przez 10 sekund – zbyt długie podgrzewanie spowoduje stwardnienie chipsów karobowych)

Składniki można również roztopić, podgrzewając je w misce wsadzonej do garnka z gorącą wodą.

Opcja 2: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając, aż połączą się w masę czekoladową.

Gotowe kosteczki „mleczka” zanurzamy w masie czekoladowej i odkładamy na talerz wyłożony papierem

pergaminowym.  Można również po prostu polewać kosteczki płynną czekoladą.

Po zastygnięciu czekolady, wkładamy nasze „ptasie mleczko” do lodówki na około godzinę, aby się

schłodziło. Po tym czasie jest już gotowe do spożycia.

Można je przechowywać w lodówce do 5 dni w zamkniętym pojemniku.

Add to Favourites