Dynia sprawdza się w wielu przepisach, ale ten przepis – na wegańskie babeczki – jest po prostu rewelacyjny.

Otrzymałam go od weganki, nauczycielki hiszpańskiego mojej córki.  Polecam Wam ten jeszcze jesienny przepis.

Foto: M.Bojko

Składniki:

2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni albo z puszki

1 szklanka brązowego cukru lub miodu

1 szklanka wody

1 szklanka oleju

4 łyżki  zmielonych płatków owsianych albo  Enger-G Egg Replacer

3 1/3 szklanki mąki orkiszowej lub white whole wheat flower albo 1,5 szklanki razowej  a resztę białej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia (w USA można dostać low sodium, aluminium free baking powder)

½ gałki muszkatołowej w proszku (nutmeg)

 

Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy dynię, cukier, olej, wodę i zmielone płatki owsiane.

W drugim naczyniu mieszamy suche składniki.

Łączymy delikatnie wszystko razem.

Ciasto nakładamy do wysmarowanych olejem blaszek na babeczki i pieczemy w temp. 325F (160 C) przez ok. 35-45 min.

Po upieczeniu studzimy ok. 15 min i dopiero wtedy wyciągamy z blaszek.

Add to Favourites