Nie przepadam za smakiem tradycyjnej owsianki, ale bardzo lubię używać w mojej kuchni płatki owsiane. Są zbyt cenne żeby je omijać.  Gdy połączyłam płatki, siemię lniane, migdały, mąkę kokosową i orkiszową, wyszły naprawdę rewelacyjnie pyszne gofry. Bogate m.in. w minerały, witaminy z grupy B, witaminę E, łatwo przyswajalne węglowodany i białko, pełne błonnika, a do tego smaczne, w połączeniu z owocami będą na pewno stanowiły smaczne i pożywne śniadanie albo deser.

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę

1 szklanka mąki kokosowej lub  zmielonych wiórków kokosowych na mąkę

1 szklanka mąki orkiszowej lub mąki z pełnego przemiału z białej pszenicy (white whole wheat flour)

¼ szklanki siemienia lnianego – zmielić

½ szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

1 łyżeczka wanilii

1/2 łyżeczki kardamonu

3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego

2 szkanki mleka roślinnego (jakie akurat mamy) lub wody

2,5 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub innej

1 jabłko starte na mus (starłam na tarce do placków ziemniaczanych)

 

Płatki owsiane mielimy na mąkę, a siemię lniane na proszek. Wszystkie składniki mieszamy w

misce i dolewamy wody. Mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać dość gęstą śmietanę.

 

Zostawiamy w misce na około 10 minut, żeby płatki i siemię napęczniały i wytworzyły „kleik”. Jeśli

trzeba, po tym czasie dolewamy jeszcze trochę wody i powtórnie mieszamy.

 

Nakładamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę.

 

Z przepisu wychodzi około 20 gofrów.

Można je zamrażać, jak również opiekać w tosterze.

Add to Favourites