Wegetariańskie blogi rozpisują się na temat tego, czym zastąpić rybę na świątecznym stole. Nie mogę odmówić sobie takiej okazji i proponuję „rybę” w galarecie.

Do podrobienia smaku ryby najlpiej użyć kelp (wodorost) i przyprawę do ryb. Problemem może być foremka w kształcie ryby, ale myślę, że sobie z tym poradzicie.

Przepis zawiera duży margines dowolności, gdyż ilość składników będzie zależała od wielkości użytej foremki.

Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba. Życzę miłego „wędkowania” i przyjemnych wrażeń smakowych.

Składniki:

bulion warzywny

przyprawa do ryb

kelp (wodorost, najczęściej sprzedawany w kapsułkach)

sól, pieprz

por, marchewka, kukurydza

tofu pokrojone w drobną kostkę lub usmażone boczniaki

 

Warzywa i tofu pokroiłam na drobną kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawami.

Po usmażeniu ułożyłam w foremce na rybę.

Bulion warzywany zagotowałam z przyprawami do ryb, solą, pieprzem i kelp (podrabia smak ryby)  oraz agarem, w proporcji 1 szklanka bulionu na 1 łyżeczkę agaru w proszku. Gotujemy ok. 4 min.

Warzywa w foremce zalewamy  ugotowanym bulionem i odstawiamy do wystygnięcia i ścięcia się galaretki.

Podajemy z cytrynką.

 

 

Add to Favourites