Sałatka ta będzie zdecydowanie piknikowym hitem. Najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej, gdyż wtedy dobrze dobrane przyprawy zdążą wykonać swoje zadanie. Taka zimna z lodówki idealnie spełni oczekiwania naszych piknikowych czy grilowych gości szczególnie wówczas, kiedy doskwierać będzie upał. Ale co tam goście,  na co dzień też się przyda do pracy i szkoły, a dzięki prostocie wykonania nawet na wakacjach.
Składniki:
11/2 kostki tofu 600 g
1 czerwona papryka – pokroić w kosteczkę
1 pęczek szczypiorku – posiekać
2 pałki selera – posiekać
2 ząbki czosnku – przecisnąć przez praskę
Sos do sałatki:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
4 łyżeczki musztardy
3  łyżki płatków drożdżowych – opcjonalnie
sól (najlepiej czarna) do smaku
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
4 czubate łyżki majonezu sojowego lub majonezu z ziemniaka (można więcej)
pieprz ziołowy
11/2 łyżeczki kurkumy (tumeric)
Tofu wyciągamy z opakowania i odciskamy wodę.
1 kostkę tofu kroimy w kosteczki a 1/2 kostki rozdrabniamy widelcem (możemy całość pokroić w kostkę, mi jednak smakuje bardziej jak część tofu jest po prostu rozgnieciona).
Wszystko zaprawiamy sosem do sałatki i odstawiamy.
Warzywa kroimy w drobną kostkę
Mieszamy z przygotowanym wcześniej tofu
Zawsze jest dobrze zostawić trochę pokrojonych warzyw do dekoracji.
Add to Favourites