Warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe są doskonałym źrodłem błonnika, witamin, soli mineralnych, fitozwiązków i przeciwutleniaczy. Produkty z dużą zawartością błonnika trzeba dłużej przeżuwać, co wpływa na tempo jedzenia, daje uczucie sytości, zmniejsza tempo trawienia, łogodzi skok insulinowy . Błonnik w procesie trawienia pomaga w utrzymaniu właściwej wagi ciała. Proponowana sałatka to sporo błonnika w smacznej postaci.

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)

1 czerwona papryka i 1 zielona lub żółta

1 czerwona cebulka

2 -3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 -3 średniej wielkości buraczki upieczone w piekarniku w folii aluminiowej.

Soczewicę gotujemy w 2 szkalnkach wody.

Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, najlepiej (dla oszczędności) przy okazji pieczenia chleba.

Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie składniki tuż przed podaniem żeby buraczki wszystkiego nie zafarbowały.

 

Sos do sałatki:

1 łyżeczka słodkiego sosu chili

2-3 łyżki octu jabłkowego (apple cider viniger)

2 łyżki soku z cytryny

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki musztardy

1/4 szklanki oleju

1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

 

Add to Favourites