Zrobiłam tę sałatkę z kaszy gryczanej i komosy ryżowej (quinoa – można ją zastąpić zwykłym ryżem). Kasze te nie należą do moich ulubionych, jednak ze wzgledu na  ich przebogatą wartość odżywczą szukam sposobu, aby częściej gościły w moim jadłospisie. Wiosenna sałatka to nie tylko kasze i kiełki z brokuł, ale rownież  sos z awokado (avocado), którze wspólnie tworzą wyjątkową bombę pełną witamin, soli mineralnych i antyoksydantów.

Przy tak kapryśnej wiośnie taka kolorowa, smakowita i  podana w żołtej papryce (można użyć inny kolor papryki) wygląda wyjątkowo apetycznie i wiosennie.

Składniki:

1/4 szklanki komosy ryżowej (ryż peruwiański – quinoa) lub  zwykłego ryżu

1/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

szypiorek

koperek

kiełki brokułowe

 

Kasze przepłukać i ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzić.

Szczypiorek, koperek i kiełki pokroić

 

Sos z  awokado (avocado):

1 dojrzałe awokado

1 łyżka majonezu sojowego lub z ziemniaka

1 ząbek czosnku – przecisnąć przez praskę

sok z cytryny do smaku

sól, pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki musztardy

Wszystkie składniki dobrze zmiksować w blenderze lub widelcem.

Add to Favourites