„Jednym z czynników, dzięki którym wegetarianie wykazują niższe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka jest stosunkowo duża zawartość  w diecie  takich składników odżywczych jak  błonnik, związki fitochemiczne (…), a także antyoksydanty (np. wit. C)” („W obronie wegetarianizmu” R. Pawlak). Właśnie te składniki możecie  znaleźć w sałatce z brokułów i kalafiora.

       

  Składniki:    

1 główka kalafiora

2 różyczki brokułów

1 pęczek szczypiorku

kilkanaście małych pomidorków lub kilka dużych

kilka łyżek majonezu sojowego lub z ziemniaka

przyprawy: sól , pieprz ziołowy, sok z cytryny, sos sojowy, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Wykonanie:

1. Brokuły i kalafior gotujemy tak aby nie straciły koloru i były lekko chrupiące, najlepiej na parze.

(Druga opcja: możemy ich nie gotować, ale wtedy należy je bardzo drobno pokroić.)

2. Wszystkie warzywa kroimy.

3. Przyprawy mieszamy z majonezem i dodajemy je do warzyw tuż przed podaniem.

 
Add to Favourites