Uczestnicy wakacyjnej szkoły gotowania na campie Wakonda bardzo polubili tę właśnie sałatkę, która swój oryginalny smak zawdzięcza połączeniu czerwonej kapusty z buraczkami oraz dodaniu sosu i prażonych pestek dyni.

Dzięki kapuście sałatka dostarczy sporych ilości witaminy C oraz związków antyrakotwórczych. Buraczki pomogą oczyścić organizm i zmniejszyć stany zapalne. Pestki z dyni to dobre źródło cynku, magnezu i żelaza.

Składniki:

1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty

1 zielone słodko-kwaśne jabłko

2-3 małe młode buraczki

1 czerwona cebula

1/2 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej pateli

Wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (patrz zdjęcie), dodać pestki dyni, wymieszać z sosem i odstawić na 15 min.

Sos do sałatki:

1 łyżka octu jabłkowego

2 lub 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1/4  szklanki oleju

przyprawa warzywana, sól ziołowa podlaska, pieprz ziołowy

2 łyżeczki musztardy

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Add to Favourites