Badania pokazują że osoby jedzące mięso, w tym drób i ryby, miały o 118 % wyższe ryzyko wystąpienia demencji w porównaniu do osób będących na diecie wegetariańskiej.

Koszt leczenia demencji na świecie wynosił w 2010 roku ok. 604 miliardów dolarów a zachorowało na nią ok. 35 mln ludzi*.

Myślę, że po  takich informacjach już zabieracie się do zrobienia tej pysznej wegańskiej (bez cholesterolu i oczywiście bez mięsa) sałatki.

 

 

Składniki:

ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 0,5 kg)

pęczek rzodkiewki – pokrojone w ćwiarki lub mniejsze porcje

pęczek szczypiorku – posiekać

garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej, ugotować na chrupiąco

koperek do smaku – posiekać

 

Sos musztardowy (ten sos naprawdę idealnie pasuje do tej sałatki):

olej, sok z cytryny, sól, pieprz, musztarda

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

 

 *R.Pawlak ” W obornie wegetarianizmu”

 

 

Add to Favourites