Osoby poszukujące alternatywy serów – bez cholesterolu, bez mleka, bez dużej zawrtości sodu – zapraszamy do  zrobienia „serka cheddar”.

Składniki:

1 szklanka wody

1 szklanka orzechów nerkowców

1/2 szklanki mleka sojowego

1 ząbek czosnku

3 łyżeczki płatków drożdżowych

3-4 łyżeczek agaru (żelatyny roślinnej)

4 łyżki papryki pimento lub papryki konserwowej

1/5 szklanki soku z cytryny

sól, przyprawa warzywna, sproszkowana cebula, pieprz ziołowy

 

Orzechy moczymy w wodzie na kilka godzin, albo przez noc. Namoczone lepiej się miksują na kremową masę.

Wszystkie składniki miksujemy, wlewamy do garnka i gotujemy ciągle mieszając przez 3-4 min. Po ugotowaniu wylewamy do naczynia spłukanego wewnątrz zimną wodą. Wygładzamy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawimy do lodówki. Serek gotowy jest do spożycia po wystudzeniu.

 

Foto M. Bojko

 

 
Add to Favourites