Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez  jajek, sera … całkowicie wegański.  Warto wiedzieć, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania orzechów na profilaktykę nie tylko chorób serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę, czy osteoporozę.

Składniki: 

1 szklanka upieczonego miąższu z dyni

1 szklanka nerkowców

1/3 szklanki oleju kokosowego

o,5 szklanki mleka migdałowego

1/4 szklanki maple syrop

1 lub 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

szczypta soli, cynamon

Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodajemy powoli żeby dobrze zmiksować orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników. Olej  kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony i dodajemy go gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę.

Ciasto: 

1 szklanka zmielonych migdałów

2 łyżki zmielonych daktyli

2 łyżki maple syrop albo miodu

1 lub więcej łyżka karobu

sól, sok z cytryny

Wszystkie składniki  do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.

Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na mini babeczki. Potem nakładamy łyżką serek.  Wstawimy do zamrażalnika i po kilku godzinach są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy aż będą miękkie. Możemy polać polewą czekoladową, lub malinową. Ja z moją córką lubimy kiedy są lekko zamrożne.


Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy to polewamy ją od spodu ciepłą wodą i wtedy się „odkleją”.
Wychodzi ok. 10 babeczek. Zamiast robić mini babeczki możemy zrobić na zwyklej blaszce do tarty wtedy należy podwoić składniki na ser i ciasto.
Doskonały deser który możemy zrobić  i przechowywać w zamrażalniku a następnie skorzystać wtedy kiedy będzie nam potrzebny.
Add to Favourites