Pewnie sobie pomyślicie, że teraz to już przesadziłam…

Przyzwyczajeni  jesteśmy do innego zestawu dań z buraczkiem, ale nie zapominajmy o słodkiej stronie jego smaku. Połączenie go w przepisie z kwaskowatymi malinami, truskawkami i jeżynami jest idealne.  Możemy zrobić z tego szejk lub podać na śniadanie z płatkami migdałowymi, pokrojonym bananem i świeżymi malinami.

Burak to zdrowe i niedoceniane warzywo. Zawiera bardzo silne przeciwutleniacze – betalainy, będące powodem jego intensywnego koloru. Przeciwutleniacze chronią nas przed rakotwórczym działaniem tzw. wolnych rodników. Poza tym burak jest świetnym źródłem kwasu foliowego i składników mineralnych tj. żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Częste spożywanie buraczków może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, regulację ciśnienia krwi, zapobiec zwapnieniom naczyń krwionośnych i na poprawę krążenia. Myślę że te właściwości  zmobilizują nas do przygody z buraczkiem na codzień.

Składniki:

1/2 pieczonego buraczaka (pieczemy zawinięte w folii aluminiowej)

ok. 1 szklanki mieszanki mrożonych truskawek, malin, jagód i jeżyn

1/4 szklanki migdałów obranych ze skórki

mleko roślinne (użyłam kokosowe i migdałowe)

1 łyżeczka szaławi hiszpańskiej (chia seeds) opcjonalnie

Buraczek, truskawki, maliny, jeżyny i migdały miksujemy z mlekiem w blenderze. Możemy wypić jako szejk albo podać z pokrojonymi bananami, świeżymi malinami i płatkami migdałowymi lub użyć jako polewę do kasz lub granoli.

Add to Favourites