Hmm, soczewiczaki? A co to takiego…?

Proste, smaczne i oczywiście niedrogie danie na obiad. Coś w rodzaju pyzów.

 Składniki:

Farsz

1,5 szklanki ugotowanej soczewicy

ok. 15 dkg pieczarek lub innych grzybów pokrojonych w kostkę

3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na tartce

1 cebula pokrojona w kostkę

1 ugotowany ziemniak

sól, pieprz do smaku

 

Ciasto

Ok. 8 ziemniaków – obieramy i gotujemy

mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana

sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

 

Farsz

Cebulę czosnek i pieczarki zasmażamy na oleju, dodajemy rozgniecioną widelcem soczewicę i zmiksowany ugotowany ziemniak. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Ciasto

Ziemniaki zaraz po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, 1/4 całości odkładamy i dosypujemy taką samą ilość mąki (PATRZ ZDJĘCIE). Odłożoną 1/4 całości łączymy z resztą i wszystko dokładnie mieszamy razem.

Formujemy albo kulki albo prostokąty nadziewając je farszem z soczewicy.

Po uformowaniu wrzucamy na gotującą się wodę i po wypłynięciu wyciagamy i przepłukujemy zimną wodą.

Podajemy z surówkami lub podsmażoną cebulką. Porcja na 4 osoby.

 

Add to Favourites