ZAKWAS (SOK) Z KISZONYCH BURAKÓW

Jest przepyszny, naprawdę trudno się opanować i nie wypić wszystkich zapasów w jednej chwili.  Zakwas (sok)  z kiszonych buraków – wg. przepisu mojego przyjaciela Krzysztofa O. – to kolejny sposób na smakowite wykorzystanie warzyw o dużej zawartości kwasu foilowego, wit. C i potasu. Poza tym, buraki czerwone zawierają betainę (czerwony kolor), która obniża pozim homocysteiny, przez co oboniża pozim cholesterolu. Warto też nadmienić, że buraczki wspomagają nasz organizm w walce z rakiem i anemią. Idealny do barszczu …zatem do roboty, kochani :) .

 Foto: M.Bojko

Składniki:

15-18 buraków

1 marchewka

1 seler

kilka lub kilkanaście ząbków czosnku

sól

woda

1 kromka chleba na zakwasie

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy w plasterki, lub ścieramy na tarce. Najszybciej można to zrobić w robocie kuchennym. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Warzywa mieszamy razem dajemy do słoików, albo jednego dużego słoja wypełniajac do 1/2 lub 3/4 pojemności. Dodajemy kromkę chleba na zakwasie. Zalewamy wodą z solą (niejodowaną) – 1 szklanka wody/ 1/2 do 1 łyżeczki soli. Wody dajemy tyle, aby wypełnić słoik zostawiając troche miejsca od góry. Nieszczelnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłym miejsu do zakiszenia. Czekamy 5-6 dni i mamy super soczek z buraczków. Odlewamy sok do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce. Jest tak smaczny, że naprawdę trudno się powstrzymać od wypicia całego soku na raz.

Mój (zakwas) sok wyszedł bardzo mocny (gęsty), jak sami widzicie na zdjęciu. Z tego dużego słoja wyszlo mi ok. 3 litrów soku.

Użyte raz buraczki można ponownie zalać słoną wodą i odstawić do kiszenia. Popo paru dniach mamy nową porcję.

Tagi: , , , ,

15 Responses to ZAKWAS (SOK) Z KISZONYCH BURAKÓW

  1. HUMMER pisze:

    Proponuję buraki przetrzeć i na patelnię…. jak zwykłe zasmażane… tylko nic nie dodawać… ew. sól… Wyśmienite.

  2. magggi pisze:

    a jest w Polsce sól bez jodu? Bo z tego, co się orientuję, to każda chyba musi być jodowana; mam tylko taką może być?

    • Marzena pisze:

      Nie próbowałam w soli jodowanej. Do kiszenia używam soli kamiennej. Kiszenie buraków to proces podobny do kiszenia ogórków.

      • Adam pisze:

        Ogórki kisi się zalewając gorącą wodą, a czego nigdy nie należy robić z burakami.
        Sól morska naturalna jak najbardziej wskazana ale proponowałbym sól himalajska drobno mielona.
        Jeśli dodawać czosnku, to na 5 litrów 3 główki polskiego pochodzenia. Marchewka i seler lub inne dodatki nie wnoszą nowych wartości, ale bardzo skracają tzw. termin użycia. Pół roku do 10-15dni . Więc marchewkę i inne liście i warzywa dodajemy na bieżąco.
        A tak na marginesie – po co kisić marchew atym bardziej seler?

    • Agata pisze:

      witam.mój soczek kisi się od 4 dni.Czy pienienie się wierzchniej warstwy wsadu i chleba, który położyłam na wierzchu to naturalny i prawidłowy proces? :-) .Już nie mogę się doczekać zakwasu ;-)

      • Marzena pisze:

        Długość procesu kiszenia zależy między innymi od temperatury otoczenia. Szybciej się ukiszą jeżeli jest dosyć ciepło. Warto sprawdzić 4 lub 5 dnia czy już sa ukiszone. „Pienienie się” jest częścią tego procesu. Na pewno wyjdzie przepszny.

        • Agata pisze:

          No i wyszedł przepyszny!Super przepis.Dziś ( 5dnia) pojawiła się pleśń na górze.Zdjęłam ją, przecedziłam soczek, jest gęsty, ma troszkę posmak kapusty kiszonej, wyrazisty, pyszny.Mam nadzieję, że do wigilii jeszcze będzie ;-) .Pani przepisy są naprawdę rewelacyjne.pozdrawiam

  3. Agata pisze:

    czy buraczki trzeba obierać czy wystarczy umyć?Super przepis – uwielbiam wszystkie formy buraczków ;-) pozdrawiam serdecznie.A tak apropo Świąt to poprosimy o jakiś przepis na wegańskie pierogi z kapustą kiszoną i grzybami :-)

  4. vegalia pisze:

    uwielbiam przepisy z tego bloga :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>