Jest przepyszny, naprawdę trudno się opanować i nie wypić wszystkich zapasów w jednej chwili.  Zakwas (sok)  z kiszonych buraków – wg. przepisu mojego przyjaciela Krzysztofa- to kolejny sposób na smakowite wykorzystanie warzyw o dużej zawartości kwasu foilowego, wit. C i potasu. Poza tym, buraki czerwone zawierają betainę (czerwony kolor), która obniża pozim homocysteiny, przez co oboniża pozim cholesterolu. Warto też nadmienić, że buraczki wspomagają nasz organizm w walce z rakiem i anemią. Idealny do barszczu …zatem do roboty,  kochani :)zakwas z buraków

 

Składniki:

15-18 buraków

1 marchewka

1 seler

kilka lub kilkanaście ząbków czosnku

sól

woda

1 kromka chleba na zakwasie

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy w plasterki  lub ścieramy na tarce. Najszybciej można to zrobić w robocie kuchennym. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Warzywa mieszamy razem i wkładamy do słoików, albo jednego dużego słoja wypełniajac do 1/2 lub 3/4 pojemności. Dodajemy kromkę chleba na zakwasie. Zalewamy wodą z solą (niejodowaną) – 1 szklanka wody z  1/2 do 1 łyżeczki soli. Wody dajemy tyle, aby wypełnić słoik zostawiając troche miejsca od góry. Nieszczelnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłym miejsu do zakiszenia. Czekamy 5-6 dni i mamy super soczek z buraczków. Odlewamy sok do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce. Jest tak smaczny, że naprawdę trudno się powstrzymać od wypicia całego soku na raz.

Mój (zakwas) sok wyszedł bardzo mocny (gęsty), jak sami widzicie na zdjęciu. Z tego dużego słoja wyszlo mi ok. 3 litrów soku.

Użyte raz buraczki można ponownie zalać słoną wodą i odstawić do kiszenia. Po paru dniach mamy nową porcję.

Add to Favourites