Własny sos zawsze się przyda, a poza tym będzie zdrowszy. Pomysł powstał z potrzeby chwili, gdy próba kupienia zakończyła się koniecznością zrobienia własnego. We wszystkich sosach w sklepie na pierwszym miejscu listy składników panoszył się syrop kukurydziany… Tutaj się go nie spodziewałam!

Syrop kukurydziany zawiera 55% fruktozy, która jest metabolizowana w wątrobie i może prowadzić do podniesienia poziomu trójglicerydów, chorób serca, insulinooporności, cukrzycy i otyłości. Ta dawka informacji była dla mnie wystarczająco motywująca do własnej produkcji. Co Wy na to?

Składniki:

1 opakowanie ekologicznego  sosu pomidorowego – ok. 2 szklanki

2 łyżki oleju

3 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1 1/2 szklanki wody

3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku

2 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżeczka melasy (opcionalnie)

2 łyżki koncetratu pomidorowego

 

Wykonanie:

1. Oprócz skrobi kukurydzianej, wszyskie składniki miksujemy w garnku i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu.

2. Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.

3.  Na koniec gotowania (pierwsza grupa składników) dodajemy rozpuszczoną skrobię i zagotowujemy.

4. Sos możemy użyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju kotletów, warzyw, tofu oraz pasztetów.

Add to Favourites