Typowy przepis z serii „potrawy na-winie”… Pod rękę na-winęła się pieczona kapusta… Kompozycja smaków wyszła rewelacyjnie i zdecydowanie przebija kanapki z McDonald’s.

Foto: M.Bojko

 Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

o,5  szklanki zmielonych pestek z dyni  i 3 łyżki gorącej wody

25 dkg pieczarek

3/4 szklanki drobno pokrojonej pieczonej kapusty (przepis na blogu)

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

sól, pieprz, tymianek

 

Wykonanie:

1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą. Wody dajemy tyle aby przykryła powierzchnię płatków. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min.

2. Starte na tartce pieczarki podsmażamy z czosnkiem na oleju.

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy.

Przepis na 8  kotletów średniej wielkości.

Add to Favourites