Według danych przekazanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz wyników kilku niezależnych badań laboratoryjnych, po dokładnym porównaniu – gram do grama – niektórych bardziej popularnych produktów żywnościowych oraz nasion chia wykazano, że w 100 g tych ostatnich znajduje się:

• 15 razy więcej magnezu niż w brokułach;

• 9 razy więcej fosforu i 5 razy więcej wapnia niż w krowim mleku pełnotłustym;

• 3 razy więcej białka niż w fasoli czerwonej kidney z puszki;

• 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku;

• 2 razy więcej selenu niż w nasionach lnu;

• 2 razy więcej potasu niż w bananach;

• 2 razy więcej błonnika pokarmowego niż w płatkach z otrąb pszennych.

Dobra wiadomość dla osób obawiających się chorób serca: nasiona chia nie zawierają cholesterolu ani tłuszczów trans; znajduje się w nich także niewiele kalorii oraz mało sodu. Ucieszyć powinni się również ci, którzy znajdują się w grupie cierpiących na celiakię lub próbują ograniczyć spożycie ziaren i produktów ubocznych zawierających gluten – w nasionach chia nie stwierdzono jego obecności.

Deser truskawkowy z szałwią hiszpańską

Budyń czekoladowy z szałwią hiszpańką

Add to Favourites