Już po raz kolejny na blogu proponuję szejki (więcej przepisów, patrz na kategorię SZEJKI na wzmocnienie organizmu) tym razem z pieczonym buraczkiem. Czerwone buraczki zawierają betalainę, czyli czerwony barwnik, który działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Buraczki wpływają korzystnie na przemianę materii i pobudzają krążenie. Zalecanę są również  przy chorobach nowotworowych.

Na koniec ciekawostka. Potrawy z buraka są podobno tak popularne, że  nawet w kosmosie serwowano barszcz z czerwonych buraczków w czasie połączenia statków kosmicznych Sojuz-Apollo i spotkania kosmonautów.

Składniki:

Czerwony:

1  mały upieczony lub ugotowany burak

ok. 1/3 szkanki malin (użyłam mrożone)

ok. 1/3 szklanki jagód

1 małe awokado

mleko kokosowe lub woda (dodajemy tyle, aby uzyskać konsystecję odpowiednią do picia)

Wszystkie składniki miskujemy w blenderze.

Zielony:

1 liść jarmużu

1 liść buraczka

1/2 szklanki truskawek (mrożonych)

1 łyżeczka nasion chia (chia seeds) lub sieminia lnianego

1 banan

1 gałązka pietruszki lub kolendry(cilantro)

2-3 -łyżki soku z cytryny

1/2 awokado

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając wody, soku z pomarańczy lub mleka roślinnego.

Add to Favourites