Jeżeli szukasz apetycznego i zdrowego deseru na lato –  tutaj kończą się Twoje poszukiwania.

Poniższy deser możemy nawet podać dzieciom na śniadanie. Migdały, kasza jaglana, mąka razowa i owoce podane w takim wydaniu są po prostu wyśmienite.

Zapraszam na wakacyjną przygodę z tartą.

 Składniki:

Krem

0,5 szklanki migdałów (moczymy kilka godzin, i obieramy ze skórki)

ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*

1 -2 łyżki miodu lub syropu agave (możemy użyć więcej)

woda lub mleko – tyle aby dobrze zmiksować na gęsty krem.

Sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżki)

szczypta soli

Kremu powinno wyjść ok. 2 1/4szklanki. Jeżeli wyjdzie za rzadki dodajmy więcej kaszy jaglanej.

*pod koniec gotowania kaszy dodajemy 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej.

Ciasto

1 szklanka mąki z pełnego przemiału

0,5 szklanki zmielonych migdałów

o,5 szklanki zmielonych płatków owsianych

szczypta soli

1/2 szklanki wody

1/3 szklanki oleju

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka zmielonego jasnego siemienia lnianego, albo 2 łyżki białej mąki

Olej, wodę, brązowy cukier (może być miód, syrop agave, itd.) i sól miksujemy w blenderze do uzyskania koloru białego (wtedy wiemy że składniki dobrze połączyły się razem .Po zmiksowaniu delikatnie mieszamy z resztą składników. Układamy w naczyniu do tarty, albo rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli i dopiero przenosimy do naczynia.

Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.

Po wystygnięciu dajemy krem i układamy owoce.

Add to Favourites