Użyłam do tej pasty dość nietypowe składniki ale jak jest ciepło i lato za pasem to warto zrobic coś nie wymagającego zbyt wwielkiego wysiłku, smacznego a dla niektórych przypominającego smak śródziemnomorskich krajów.
Karczochy  to jadalny kawiat pochodzący z krajów śródziemnomorskich.  Niskokaloryczny i posiadający unikalne właściwości lecznicze wykorzystywany do leczenia głównie wątroby, problemach z woreczkiem żółciowym również działa detoksykacyjne i odtruwająco.
Kapry należą do klasyki śródziemnowmorskich smaków. Mają dość ostry smak coś w rodzaju musztardy i czarnego pieprzu. Doskonale pasują do przypraw  kuchni włoskiej i rożnego rodzaju sałatek. W moim wydaniu wkomponaowałam je do pasty do chleba.
Pasta jest lekka, smaczna i pełna samku w połączniu ze szczypiorkiem i awokado.

Składniki:

 1 słoiczek karczochów (odcedzone z wody)

2 łyżki kaparów

1 pęczek szczypiorku

1 lub 2 łyżki majonezu sojowego lub innego majonezu bez jajek

1 awokado (obrane z skórki i bez pestki)

garść szpinaku

Wszystko pokroić i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

karczochy i kapary

Add to Favourites