To moje ulubione, szybkie danie. Nie wymaga wiele pracy, wystarczy pokroić warzywa, przyprawić, zalać serkiem wegańskim i… do piekarnika.

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszami. Idealne danie na zapracowany dzień, albo kiedy po prostu nie chce się nam gotować.

 

Składniki:

1 cukinia zielona

1 cukinia żółta

1 cebula

1 kostka tofu (400g)

1-2 pomidory

sól, pieprz, przyprawa do grila, wędzona papryka lub każdy inny ulubiony zestaw przypraw

 

Serek wegański „nacho”

1 szklanka nerkowców (cashew)

1 ząbek czosnku

3 łyżki płatków drożdżowych dietetycznych (nutritional yeast)

1 czerwona papryka konserwowa

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

sól, sok z cytryny

Wody dodajemy tyle aby uzyskać 2 szklanki sera.

 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wylewamy na wcześniej przygotowane warzywa.

Pieczemy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze ok. 370F (ok. 185C) przez ok. 50 min.

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszami.

Add to Favourites