Czego potrzebuje dziecko, by się zdrowo odżywiać? Zwyczajnie tego co my: warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna, strączkowych, orzechów i nasion. Jedzenie powinno być jak najmniej przetworzone i w miarę możliwości ekologiczne.

Codziennie zachęcajmy dzieciaki aby jadły różnokolorowe warzywa i owoce, np. czerwone pomidorki, czarne jagody, zielone jabłuszka, itd. Dzięki temu będą spożywały wiele cennych składników odżywczych. Pamiętajmy o tym, że przy diecie opartej wyłącznie na produktach roślinnych zalecane jest spożywanie suplementów witaminy B12 i D.

Szkoła zbliża się już coraz większymi krokami, więc na horyzoncie codzienny dylemat – co na śniadanie? Zamiast owsianki, lekkie, mięciutkie  i wegańskie owsiane placuszki.

Foto: M.Bojko

Składniki: 

 1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)

3/4 szklanki mąki orkiszowej (spelt flour)

2 łyżki klonowego syropu, syropu z agawy albo miodu

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżka octu jabłkowego lun innego

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki cynamonu

kilka kropli wanilii

1 łyżeczka tahini (masło sezamowe)

1 łyżka oleju

owoce – użyłam słodziutką brzoskwinię, może być każdy inny dojrzały sezonowy owoc. Bardzo smaczne są również posypane prażonymi orzechami laskowymi.

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki. Do mleka migdałowego dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy  i czekamy  kilka minut aż się „zetnie” i utworzy się „maślanka”. Dodajemy do niej wanilię, olej, syrop, tahini i mieszamy. Następnie wlewamy masę do suchych składników i ponownie mieszamy.

Smażymy na oleju dodając pokrojone owoce lub orzechy.  Podajemy z masłem orzechowym, polane syropem lub miodem. Możemy też zrobić  polewę orzechową, czyli: mieszamy syrop z masłem orzechowym. Polewa czekoladowa też będzie wyśmienita.  Do podgrzanego syropu dodać, masło orzechowe i parę łyżeczek karobu.

Add to Favourites