Placki ziemniaczane to po prostu smakowite danie, szczególnie jesienią. Zamiast jajek dodaję siemię lniane, które nie tylko doskonale je wiąże, ale również smakowo „udaje” jajko. Oczywiście, podaję placki ze śmietaną sojową lub majonezem z kalafiora (przepis wkrótce). Smietanę sojową robię tak jak majonez z tofu, ale dodaję więcej soku z cytryny a mniej oleju.

Foto: M.Bojko

Składniki:

10 średniej wielkości ziemniaków

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

¼ szklanki oleju

2-3 łyżki zmielonego złotego siemienia lnianego lub 2 łyżki szałwi hiszpańskiej (chia seeds)

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżka mąki

Sól, pieprz ziołowy

 

Wykonanie:

  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, dajemy do blendera lub malaksera i miksujemy. Zmiksowane ziemniaki przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z resztą składników.
  2. Odstawiamy na ok. 1 godz. aby siemię lniane zaczęło „wiązać” resztę składników. Potem smażymy na oleju. Możemy też piec w piekarniku w temp. 400F (ok. 200C) przez ok. 20 min. Przed pieczeniem należy placki popryskać olejem i nastawić piekarnik na opcje broil. Piec do momentu zarumienienia.
Add to Favourites