Wiosenny pasztet z fasoli

„Trendy pojawiają się i znikają, codziennie inna dieta jest na topie i kusi obietnicą uzyskania natychmiastowych efektów. Jedno jest pewne: nic nie daje takich rezultatów jak jedzenie błonnika. Co do tego eksperci są zgodni. Jedząc produkty roślinne bogate w błonnik, możesz bezpiecznie i zdrowo osiągnąć wymarzony cel. Błonnik zawsze pomoże ci w utrzymaniu idealnej wagi ciała.”*

Składniki: 

3/4 szklanki bulionu warzywnego lub mleka kokosowego

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki kukurydzianej

3/4 szklanki ubotowanej (lub z puszki) białej fasolki

ok. 1 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki płatków drożdżowych

1 szczypta pieprzu cayenne

1 pęczek zielonej części szczypiorku

1 duża gałązka bazylii

3 gałązki zielonej pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oleju z oliwek

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze

Do garnka wlewamy:

1/2 szklanki bulionu warzywneego

1 łyżka agaru (możemy zrobić bez agaru, wówczas będzie to rodzaj pasty na chleb)

gotujemy ok. 5 min na małym ogniu i dolewamy do zmiksowanej zielonej masy

Zmiksowaną masę  zagotowujemy, wylewamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia

 

* Julieanna Hever – DIETA ROŚLINNA NA CO DZIEŃ, str. 199

 

Add to Favourites