Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba? Zobacz film.

 

Składniki do zakwasu:

mąka żytnia z pełnego przemiału

ciepła woda

słoik

czas i cierpliwość

Wykonanie :

Pierwszy dzień:

Rano: Do słoika dodajemy – 0,5 szklanki wody o,5 szklanki mąki

Dokładnie wymieszać. My uzyskać konsytencję gęstej śmietany.

Wieczorem0,5 szklanki wody,  o,5 szklanki mąki.

Mieszamy lekko zamykamy pojemnik lub słoik i przechowujemy temperaturze pokojowej (ok. 23C)

Dzień 2, 3, 4, 5: dokarmiamy zakwas raz dziennie dodając 1-2 łyżki mąki oraz 1 -2 łyżki wody i pozostawiamy w pokojowej temperaturze.

Po pięciu dniach (młody zakwas) możemy już upiec chleb, albo możemy wstawić zakwas do lodówki na dwa dni ( będzie mocniejszy) i piec dopiero po siódmym dniu.

Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, lekko kwaskowy zapach i lekko brązowy kolor. Każdy inny kolor oznacza że zakwas jest niedobry, należy go wyrzucić i zacząć robienie od początku.

Jeżeli dojdzie do rozwarstwienia, czyli oddzieli się woda od mąki, przy następnym dokarmianiu dodajemy więcej mąki a mniej wody.

 

Add to Favourites