Ziemniaki podane inaczej niż tradycyjnie, ale smacznie.

Proteina sojowa zrobiona jest z mąki sojowej poddanej obróbce termicznej. Kupujemy ją suchą, twardą i bez smaku. Przed użyciem należy ją namoczyć (najlepiej przez całą noc) w gorącej wodzie z przyprawami, żeby zmiękła i nabrała smaku. Odlewamy wodę i dopiero wtedy dodajemy ją do przepisu. Tak postępujemy praktycznie z każdym rodzajem proteiny sojowej. Po namoczeniu przypomina ona strukturę mięsa często nazywana przez to „mięsem sojowym”. Jest też dobrym źródłem białka.

Składniki:

1.5 kg ziemniaków

1 duża cebula

0,5 kg pieczarek

1 szklanka mleka sojowego

1/5 szklanki oleju (opcjonalnie)

2 ząbki czosnku

1 opakowanie proteiny sojowej (30 dkg) lub 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy

3 łyżki płatków drożdżowych

Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, tymianek, opcjonalnie zioła prowansalskie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie a następnie ugniatamy na jednolitą masę  dodając mleko sojowe i olej, na koniec  ugniatania dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek.
  2. Cebulę smażymy wraz pieczarkami i drobno pokrojonym czosnkiem oraz wcześniej namoczoną proteiną sojową . Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki ugniecionych ziemniaków, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Jeżeli będzie za gęste należy dodać trochę majonezu z ziemniaka lub wody.
  3. Jeżeli nie mamy  proteiny sojowej możemy użyć ugotowaną soczewicę.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy równomiernie warstwę z pieczarkami, proteiną i cebulą na to układamy warstwę ziemniaków. Możemy podgrzać przed podaniem w piekarniku. Podajemy z różnego rodzaju surówkami. Smacznego.

Add to Favourites