Bardzo lubię gotować tę zupę bo jest łatwa i smaczna. Wrzucamy umyte obrane warzywka, gotujemy i miksujemy. Połączenie makaronu z mąki razowej i grochu daje nam białko pełnowartościowe.

Składniki:

2 marchewki

2 ziemniaki

2 liście pora lub tylko biała jego część

3 ząbki czosnku

1,5  szklanki  ugotowanego grochu

1 mały korzeń pietruszki

4 szklanki wody

Sól, pieprz ziołowy, majeranek, ziele angielskie

1 opakowanie makaronu świderki z mąki z pełnego przemiału

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek obieramy i gotujemy wraz selerem w 3 szklankach wody z przyprawami.
  2. Groch płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Wszystkie składniki po ugotowaniu miksujemy w blenderze.
  4. Gotujemy makaron i podajemy go wraz zupą do dekoracji używając pokrojonej natki pietruszki.

Foto: M.Bojko

Add to Favourites