Podobną robi moją teściowa i to właśnie dzięki niej polubiłam grzybowe zupki.

Do zupy użyłam 3 rodzaje grzybów: kurki (kupiłam mrożone), pieczarki i suszone grzyby. Innowacja polega na tym, że suszone grzyby zmieliłam na proszek, dzięki czemu zupa uzyskuje naprawdę wyśmienity grzybowy smak, a ugotowany pęczak doskonale wkomponowuje  się do całości.

Składniki:

1/4 szklanki pęczaku

20 dkg pieczarek pokroić w plasterki

1 garść kurek, (użyłam mrożone)

ok. 1o cm zielonej części pora, pokroić w paseczki

1 marchewka, pokroić w kostkę

czosnek

2-3 ziemniaki, pokroić w kostkę

1-2 łyżki zmielonch suszonych grzybów

bulion warzywny lub woda, sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie

 

Warzywa razem z pęczakiem gotujemy w bulionie warzywnym i doprawiamy do smaku.

Pieczarki i kurki podsmażamy na oleju i dodajemy do zupy.

Add to Favourites