Rośliny produkują różnego rodzaju składniki chemiczne, zwane substancjami antyodżywczymi, które są w stanie np. zahamować absorbcję związków odżywczych w organizmie człowieka. Substancje te znajdują się przede wszystkim w surowych produktach i możemy możemy obniżyć lub wyeliminować ich działanie przez obróbkę cieplną (w tym gotowanie).

Zapraszam na smaczną, ciepłą zupkę.

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy

1 marchewka

1 część białej części pora

1 mały ziemniak

bulion warzywny

sok z cytryny do smaku

1 łyżeczka masła sezamowego

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

czerwona papryka

Wykonanie:

Gotujemy ciecierzycę ok 1 godziny pod koniec gotowania dodajemy warzywa i przyprawy i gotujemy wszystko aż będzie miękkie. Po ugotowaniu możemy zupę zmiksować na krem   albo nie w obu wersjach jest smaczna.  Zachęcam  gorąco aby  podawać z pokrojoną czerwoną papryką (patrz zdjęcie) i czosnkowym chlebem w takim zestawie jest wyśmienita.

Cieciorka, ciecierzyca (garbanzo)

Add to Favourites