Jesień to najlepszy czas na dynię i nie można się oczywiście obejść bez dyniowej zupy. W tym roku zupa z dyni po tajsku.

Potrawy z dyni dostarczają nam cennego, pomarańczowego betakarotenu, który jako silny antyutleniacz działa antyrakowo, przeciwdziała powstawaniu chorób serca, wzmacnia oczy. Tak więc, marchewki, dynie i cukinie to nasi sprzymierzeńcy.

 

Składniki:

1 dynia piżmowa

1 por

1 łyżeczka utartego świeżego imbiru

1 łyżka pasty czerwonego curry

1 szklanka gęstego mleka kokosowego

1 łyżka soku z cytryny

bulion warzywny

sól, pierz, garam masala

1 ziemniak

1 marchewka

natka kolendry (cilantro)

 

Wykonanie:

Dynię i warzywa obieramy ze skórki, kroimy i zlewamy bulionem warzywnym lub wodą i gotujemy aż będą miękkie.

Doprawiamy pod koniec gotowania dodając mleko kokosowe.

Miksujemy w blenderze. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

Można podawać np. z razowymi grzankami. Pycha!

 

 

 


Add to Favourites