Zupa z dyni, to nie tylko dobre źródło prowitaminy A, ale i  błonnika. Imbir sprawia, że zupa jest naprawdę pyszna i nie jest mdła. Dodatkowo, imbir działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i wpływa korzystnie na przemianę materii . Nie ma  nic lepszego na jesienno-zimowe, zimne dzionki.

Tak podana zupa z dyni na pewno zaskoczy gości, przyjaciół i rodzinę. Smacznego!

Składniki:

1 średniej wilkości dynia piżmowa (Butternutt Squaush) lub inna

4 cm korzenia  imbiru

1 litr (lub więcej) wywaru z warzyw

1 średniej wiekości cebula 

2 ząbki czosnku 

1 łyżeczka soli 

pieprz ziołowy do smaku 

½ szkanki mleka sojowego (opcjonalnie)

1/2 szklanki soczewicy czerwonej

2 łyżki majonezu sojowego lub majonezu z ziemniaka 

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki i usuwamy środek z pestkami, następnie kroimy na kawałki. 

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżce oleju, w garnku ok. 5-7 min i pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i korzeń imbiru smażąc dalej ok. 2 min.

Dodajemy soczewicę, obraną i pokrojoną dynię wraz z wywarem z warzyw i gotujemy dodając sól i pieprz. Pod koniec gotowania możemy dodać ½ szklanki mleka sojowego.

Kiedy dynia jest juz miękka  należy całość zmiksować w blenderze na jednolitą masę dodając majonez i sok z cytryny. Jeżeli zupa po zmiksowaniu jest zbyt gęsta należy dodać więcej wywaru z warzyw. Podajemy dekorując indywidualnie na talerzach,  albo w małych, upieczonych i wypestkowanych dyniach, albo w jednej dużej, ze śmietaną sojową lub majonezem z ziemniaka, oraz drobno pokrojoną pietruszką lub tostowanymi pestkami z dyni.

Najlepiej serwować  z tostowanym chlebem z mąki z pełnego przemiału, na który dajemy rozgnieciony czosnek. Dobra,  lekko strawna zupa na jesienne i zimowe obiady i kolacje.

Foto M.Bojko
Add to Favourites