Fasolka mung pochodzi z Azji, od wieków uprawiana była w Chinach i Indiach. Ceniona jest za wysokie wartości odżywcze i używana do celów leczniczych (np.oczyszczanie organizmu).

Używana jest w postaci mączki, makaronu, kiełków, dodawana do zup, sosów,  kotletów, a w niektórych krajach robią z niej nawet lody i lizaki! Ciekawe, takie zielone maleństwo a tyle zastosowań!

Jeżeli fasolka mung jeszcze nie znalazła miejsca w waszym jadłospisie to myślę, że ten przepis będzie dobrym początkiem kulinarnej mung-przygody.

Składniki:

1/3 szklanki soczewicy czerwonej

1/2-3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

1/3 szklanki fasolki mung

1 marchewka

1 por

ok. 6 szklanek wody

1 duża garść świeżego szpinaku (może być mrożony)

1 łyżeczka curry

1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

sól, pieprz, przyprawa warzywna

 

Kaszę, soczewicę i fasolkę wrzucamy do wody i gotujemy ok. 10 min dodajemy resztę składników na koniec dodając szpinak, aby go nie przegotować. Doprawiamy do smaku.

Add to Favourites