„Uwielbiam proste i pyszne przepisy. Lubię zaskakiwać siebie i moich gości. Kiedy podaję na stół krem z pora, każdy jest zachwycony jego delikatnym smakiem. A kiedy podać go jeszcze z chrupiącymi bułkami faszerowanymi warzywami, danie to nabiera jeszcze większego blasku.” A. Ochocka. Smacznego!

Składniki:

2 pory

1 duża cebula

0,5 kg ziemniaków

4 szklanki wywaru z warzyw

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki śmietanki z tofu

przyprawy: sól, pieprz ziołowy, szczypta gałki muszkatołowej(opcjonalnie), liść laurowy

1. Pory, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsamżamy na oleju w garnku uważając aby nie przypalić warzyw. Pory możemy użyć całe albo tylko część białą ale wtedy należy użyć ich więcej.

2. Do podsmażonych warzyw dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, wywar z warzyw i resztę składników. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, następnie miksujemy ugotowaną zupę w blenderze lub robocie kuchennym. Przed zmiksowaniem wyciągamy liść laurowy.

Podajemy z bułeczkami razowymi nadziewanymi warzywami

 

Warzywa do nadzienia:

pieczarki pokrojone w plasterki

bób lub fasola jaś

por pokrojony w krążki

Smażymy w woku na oleju z sosem sojowym i imbirem

Bułki z wydrążonymi środkami smarujemy oliwą zmiksowaną z czosnkiem i przyprawą warzywną i nadziewamy chrupiącymi warzywami polewając majonezem z ziemniaka.

Przepis na 4 osoby

Foto: M.Bojko

 

 

Add to Favourites