Zupę z soczewicy czerwonej może zrobić każdy ponieważ jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i do tego naprawdę smaczna.  Lista składników odżywczych jest spora, warto jednak wymienić, że soczewica jest nie tylko dobrym źródłem białka ale także magnezu, żelaza i kwasu foliowego.


Składniki:

1 szklanka soczewicy czerwonej

 1 marchewka

3 ząbki czosnku

1 liść pora

2 liście kapusty włoskiej

2 lub 3 szklanki soku pomidorowego Tymbark

sól, pieprz ziołowy do smaku

3 szklanki bulionu warzywnego lub wody

3 łyżki  majonezu ziemniaka lub śmietanki z tofu

  1. Marchewkę, por, kapustę, soczewicę, czosnek, przyprawy gotujemy w wodzie lub bulionie.

2. Pod koniec gotowania  warzyw i soczewicy wyciągamy liście kapusty dodajemy sok pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 min. 

3. Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy dodając majonez z ziemniaka lub śmietankę z tofu. Podajemy z chlebem razowym z czosnkiem.

 

Śmietankę z tofu robimy miksując w blenderze:

1/2 kostki tofu

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

pieprz ziołowy 

2 łyżki oleju

Dodajemy wody lub mleka sojowego tyle, aby uzyskać konsystencję śmietanki.

SOCZEWICA CZERWONA



 

 

 

 


Add to Favourites